Ko je dizajner zvuka i čime se bavi?

Dizajner zvuka je stručnjak koji radi sa zvukovima, bukom, muzikom i drugim zvučnim efektima. On primjenjuje zvučne efekte na filmove i video zapise, pomaže u stvaranju prave atmosfere koristeći melodije, radi sa audio zapisima i ističe potrebne zvukove među ostalim šumovima kako bi slušatelj obratio pažnju na njih.

Na primjer, muzika u prodavnicama ili zvuk kada uključite telefon je posao dizajnera zvuka.

Koje su njegove odgovornosti?

Glavne odgovornosti dizajnera zvuka:

  • Stvaranje melodija koje odražavaju suštinu navedene teme.
  • Rad sa glasovnim glumcima, tonskim inženjerima itd.
  • Glasovna gluma predmeta i radnji (zvuk koraka po snijegu, vjetar, šuštanje lišća itd.).
  • Rad sa glasom. Njegovo snimanje, obrada, modifikacija itd.
  • Rad u audio urednicima

Mjesto rada

Mjesta gdje dizajneri zvuka najčešće rade su pozorišta i filmski studiji. Kreatori kompjuterskih igrica, aplikacija, reklama i medija također koriste usluge ovih stručnjaka.

Dizajneri zvuka su potrebni svuda gde je potreban rad sa zvukom i muzikom. Istovremeno, možete kreirati zvučne efekte u kancelariji, na daljinu, pa čak i kao freelancer.

O potražnji i izgledima za dizajnere zvuka

Dizajn zvuka je relativno nov pravac. Zahvaljujući tome, dizajneri zvuka imaju ogroman prostor za aktivnosti. S vremenom ljudi postaju zahtjevniji prema stvarnosti oko sebe. Ovo se odnosi na muziku u filmovima, melodije budilnika ili sistemske zvukove gadžeta, pa su stručnjaci u ovoj oblasti sve više potrebni u različitim oblastima.

Povećanjem nivoa svog znanja i vještina, možete se kvalifikovati za visoku platu. Dobri stručnjaci aktivno rade sa stranim kompanijama ili otvaraju vlastiti posao. Dizajn zvuka je odličan izbor, čak i ako nemate muzičko obrazovanje, ali imate želju i ljubav za zvukovima i muzikom.

Ali mladost režije otkriva i drugu stranu medalje. U Rusiji je ovo područje slabo razvijeno. Zbog toga nema puno slobodnih mjesta za dizajnere zvuka. Morate biti spremni na činjenicu da nećete moći odmah pronaći stalni posao.

Unatoč činjenici da profesija dizajnera zvuka zahtijeva kreativnost, u njoj ima mnogo rutinskih trenutaka. Na primjer, višesatno slušanje zvukova, gdje je potrebno identificirati i ukloniti nepotrebnu buku, može umoriti čak i najmarljivijeg i najstrpljivijeg stručnjaka. A mukotrpan rad obavljen sa velikom marljivošću se možda neće dopasti kupcu. U ovom slučaju, sve će se morati ponoviti.

Prednosti i mane profesije

Prednosti i mane profesije smo sastavili u tabeli. Možda će vam ona pomoći da shvatite da li je pozicija dizajnera zvuka prava za vas.

prosMinusi
Ne postoji gornja granica zarada.Ne postoje kriterijumi za ocjenu kvaliteta rada
Sfera dobija na zamahuMorate imati puno vještina i sposobnosti
Nedostatak konkurencijePosao će s vremena na vrijeme biti naporan i rutinski.
Po pravilu sami postavljate svoj raspored radaFleksibilan raspored zahtijeva visok nivo samodiscipline
Radimo po neobičnim i zanimljivim narudžbamaMorate biti sposobni da radite sa velikim brojem programa
Prilika da maksimalno iskoristite svoju kreativnostNije lako naći posao bez iskustva
Možete raditi od kućeNestabilna primanja na početku karijere
Nije potrebno muzičko obrazovanjeZbog činjenice da je industrija mlada, nije uvijek lako pronaći narudžbe