Ko je producent i čime se bavi?

Producent je stručnjak koji promovira brendove, učestvuje u kreativnim događajima, sudjeluje u promociji filmova, televizijskih projekata itd.

Jednostavnim riječima, čini sve da promovirani projekt, bilo da se radi o informativnom proizvodu za poslovanje ili nastupu, postane tražen i svom vlasniku donese profit.

Malo istorije

Povijest profesije producenta datira iz 1910. godine u Hollywoodu – ovdje se aktivno razvijala filmska industrija. Potraga za talentovanim glumcima i investitorima, povećanje profita, uvođenje masovnog snimanja – sve je to stvorilo potrebu za novim specijalistom koji bi spojio kreativne sklonosti i poduzetnički duh.

Tada je profesija ušla u televizijsku produkciju, a kasnije je probila i na internet, gdje su bili potrebni stručnjaci za promociju proizvoda.

U Rusiji, pojava profesije datira iz 19. veka. Prvim producentom se smatra Vladimir Nemirovič-Dančenko, koji je stvorio novo pozorište. Još jedan osnivač profesije koja je sada tražena je Sergej Djagiljev, koji je organizovao „Ruske sezone u Parizu“.

Koje su odgovornosti

Ukratko, posao producenta je da organizuje i kontroliše kreativni proces:

 • kreiranje projektne ideje;
 • pretraživanje budžeta;
 • traženje umjetnika, izvođača i tehničkih radnika;
 • održavanje poslovnih odnosa sa investitorima;
 • praćenje ispunjenja obaveza po ugovorima;
 • analiza potražnje za gotovim proizvodom.

Koje vrste proizvođača postoje?

Producent je univerzalna specijalnost, možete raditi na raznim projektima:

 • Filmski i televizijski producent. Njegove odgovornosti uključuju organizaciju snimanja, odabir zvijezda, rad s postprodukcijom i praćenje projekata sve do premijere serije ili filma. Može biti i direktor.
 • Televizija je uži pravac. Specijalista je odgovoran za rad televizijskog kanala: od razvoja koncepata emisije do kadrovskih pitanja.
 • Linearni – bavi se pojedinačnim fazama stvaranja filma. Na primjer, producent može biti pozvan samo u pripremnu fazu. Njegov rad se ne tiče kreativnog aspekta, on je odgovoran za tehničku komponentu i upravljanje timom.
 • Promotivni producent može uvjeriti publiku da gleda film u bioskopima. Kreira živopisne reklamne najave i kreativne promotivne video zapise.
 • Pozorište – bira predstavu, vodi kastinge za umjetnike i intervjue za režisere. Traži prostor za realizaciju ideje.
 • Musical – bavi se promocijom grupa ili pojedinačnih pjevača. Analizira muzičko tržište, kupuje pesme i kontroliše snimanje numera.
 • Producent zvuka, u odnosu na muzičkog producenta, bavi se užim zadacima – odabirom aranžmana i zvuka, otkrivanjem potencijala pjesama, razvijanjem koncepata za muzičke albume i traženjem studija za snimanje.
 • Umetnički producent razvija brend umjetnika, kompetentno dizajnira portfolio i organizira izložbe.
 • Proizvođač hrane je jedan od glavnih ljudi u kulinarskoj stvarnosti. Smišlja konkurse za učesnike programa, radi na scenariju, pa čak i priprema predračune za kupovinu proizvoda.
 • Digitalni producent radi na online projektima, na primjer, promovira YouTube kanal , Instagram stranicu , longread, kurs na daljinu ili drugi obrazovni projekat. On je odgovoran za kvalitet i vrstu sadržaja (na primjer, to može biti društveni video ili multimedijalni screensaver), vrstu oglašavanja (na primjer, SMM) i također zna kako potaknuti gledatelja ili čitaoca da izvrši kupovinu .
 • Producent događaja je profesionalac koji je uključen u organizaciju raznih događaja. Zahvaljujući producentu događaja održavaju se sportski, poslovni, zabavni događaji, praznici i konferencije.
 • Proizvođač informacija pomaže stručnjacima da provode obuke, webinare i online konsultacije. Njegove odgovornosti uključuju široku funkcionalnost od tehničke podrške do komunikacije sa klijentima.
 • Proizvođač igara je direktno uključen u razvoj igre . Glavni zadatak je raditi na komercijalnom uspjehu ekskluzivnog proizvoda.

Mjesto rada

Nakon što ste postali producent, možete se zaposliti u digitalnim agencijama ili produkcijskim centrima koji se bave različitim projektima: promocijom talentiranih ljudi, muzičkih djela, filmova ili mladih reditelja.

Ako ne želite raditi preko posrednika, svoj životopis možete poslati pozorištima, televiziji, radio stanicama, online školama ili ponuditi svoje usluge među blogerima.

Proizvođači su potrebni za sve projekte koji žele da rastu. Na primjer, trenutno su otvorena radna mjesta u velikim kompanijama kao što su SberMarketing, Mail.ru i Lamoda.

Da li su proizvođači traženi?

Producent je traženo zanimanje, za kojim je potražnja iz godine u godinu sve veća. Danas se područje online medija aktivno razvija, ali ne zna svaki stručnjak u svojoj oblasti kako se izdvojiti među konkurentima. I sigurnim poslovnim ljudima s iskustvom i blogerima početnicima potrebni su stručnjaci. Mogućnost kreiranja zanimljivog sadržaja ili pokretanja viralnog videa je nešto što kasnije može donijeti veliku zaradu.

O velikoj potražnji za predstavnicima ove profesije svjedoči i broj otvorenih radnih mjesta. Na primjer, na HeadHunteru ih ima više od 400.

Izgledi za karijeru

Budućnost profesije podrazumeva dva puta u karijeri: horizontalni i vertikalni. U prvom slučaju, naučite nove vještine i steknite srodne specijalitete. Na primjer, televizijski producent može postati izvršni ili produkcijski producent.

Vertikalni rast podrazumeva poziciju generalnog proizvođača, koji nadgleda rad svih proizvođača. Možete ciljati i na strane stranice. Nije neuobičajeno da bivši producenti iz Rusije postanu poznati u drugim zemljama.

Prednosti i mane profesije

Mnogo je prednosti da budete proizvođač, ali morate znati i njegove nedostatke:

prosMinusi
velike perspektivene postoji garancija popularnosti projekta
kreativna aktivnostnepravilan raspored
susret s kulturnim ličnostima, stručnjacima, umjetnicimavelika odgovornost
prestižmorate imati ne samo vještine promocije, već i duboko poznavanje projekta koji se promovira
visoka isplativostnestabilan prihod