NajboljeKompanije.com

info@najboljekompanije.com

Vinarija Arsenijević
Home » Adresar Najboljih Kompanija  »  Vinarije  »  Vinarija Arsenijević
Vinarija Arsenijević

Vinogradi su zasađeni u mjestu Vinča. Glavni atributi ove vinarije su sledeće etikete: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rose, Merlot, Cabernet Sauvignon Limited Edition.

Vinarija Arsenijević se nalazi u selu Vinča pored Topole. Selo Vinča je od davnina poznato po uzgajanju vinove loze i proizvodnji vina. Još su stari Rimljani selu dali ime Vincea, baš po vinu i vinogradima koji su tu sađeni. Procvat vinogradarstva u oplenačkom kraju počinje 1903. godine, kada je kralj Petar Karađorđević, osnovao venčačku vinogradarsku zadrugu koju su činili vinari i vinogradari iz svih vinorodnih sela oko Topole. Tada je u Topoli i okolini bilo oko 1500 hektara vinograda.

Dalje se vinarstvo i vinogradarstvo razvijalo u selu Vinča i trajalo je i između dva svetska rata. Baš tada i počinje priča o vinarstvu i vinogradarstvu u porodici Arsenijević. Kada su proizvodili vino i prodavali ga ili menjali za druge proizvode koje u Vinči i Topoli nisu imali. Posle drugog svetskog rata i promena koje su se desile u našoj zemlji, vinogradarstvo postaje neisplativo i ljudi masovno uništavaju vinograde i sade druge kulture. Tako i u Vinči, većina domaćina se orjentiše na voćarstvo i stočarstvo, ostavljajući po neki čokot vinove loze, da seća na tradiciju i čuva je od zaborava. Porodica Arsenijević, ostavlja jedan vinograd zasađen sortom Muskat Hamburg i nastavlja da proizvodi grožđe za jelo, ali uvek se tu našlo i malo za proizvodnju vina. Time je duga tradicija nastavljena i nije ugušena kao vinogradarstvo u našoj zemlji u tom periodu. Posle 2000. sa renesansom vinarstva u Srbiji i porodica Arsenijević se okreće tradiciji i ponovo sadi vinograde. Tako je 2004. godine zasađen prvi vinograd u kome se proizvodilo vinsko grožđe namenjeno poznatim vinarijama u okolini. 2013. godine je osnovana Vinarija Arsenijević i tada počinje samostalno da proizvodi vino. Koristeći modernu tehnologiju i tradicionalan pristup, vinarija godišnje proizvede oko 30.000 litara kvalitetnog vina. Od 2014. godine Vinarija Arsenijević postaje punopravni članovi udruženja vinara Šumadije i time ulazi u elaborat za zaštitu geografskog porekla vina. Od tada vina nose oznaku kvalitetnih i vrhunskih vina proizvedenih u Šumadiji, čime država garantuje naš kvalitet i posvećenost šumadijskom podneblju.

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila: vinarijaarsenijevic@gmail.com ili telefonom na broj: 060 0186659.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju putem društvenih mreža ili web adrese: https://www.instagram.com/vinarijaarsenijevic/, https://www.facebook.com/vinarijaarsenijevic/, https://www.vinarijaarsenijevic.rs/.

Scroll to Top