NajboljeKompanije.com

info@najboljekompanije.com

Vinarija Savina
Home » Adresar Najboljih Kompanija  »  Vinarije  »  Vinarija Savina
Vinarija Savina

Suncem okupani vinogradi se nalaze u mjestu Herceg Novi. U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Chardonnay Savina, Rose Grenache Savina, Merlot Savina, Cabernet Savina.

Ukoliko želite dodatne informacije vezane za vinariju možete ih kontaktirati putem emaila vinarija@castelsavina.me ili telefonom na broj 382-69-042-022.

Pored osnovnih podataka više detalja o novostima iz vinarije možete pronaći na njihovom sajtu https://castelsavina.me/.

Priča o vinariji Savina zaista je priča o imanju, samostanu i našoj porodici. Prije mnogo godina u gradskom muzeju naletjeli smo na staru venecijansku mapu zemljišnih knjiga iz 1753. godine. Otkrili smo da se naše imanje zove Villa di Meljine, s cijelim dijelom Savine zasađenim u vinogradima, i znali smo što moramo učiniti. Naša kuća, farma i vinarija nalaze se na obronku Savine, iznad manastira Savina, u gradskom području Meljine u Herceg Novom. Je vinarija laži tamo, ušuškan u gustom mediteranskom vegetacijom, u idiličnom obalnom i šumskog podešavanje. Manastir Savina, udaljen oko 200 m, datira sve do 1030. godine, iako najstariji zapisi u kojima se spominje datiraju iz 1648. godine. Što se tiče naše hrane za proizvodnju vina, započela je prije 17 godina, kao produžetak velike, iskrene ljubavi prema vinu. Nakon godina obilaska najboljih vinarija u Francuskoj, Italiji i regiji, supruga Gordana i ja odlučili smo učiniti nešto za sebe, svoju imovinu i za čitavo lokalno područje. Stoga smo se nakon povratka iz Londona u svoj rodni grad, bez puno oklijevanja, odlučili zasaditi vinograde na svom imanju. Danas imamo dva hektara s međunarodnim sortama grožđa (Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache, Chardonnay) i jednom autohtonom bijelom sortom Žižak ( zhizhak ), sličnu dubrovačkoj malvaziji (za razliku od istarske). Vinogradi su smješteni u najboljem dijelu imanja, s južnim izlaganjem, sa spektakularnim pogledom na more. Naša su se vina pojavila na tržištu tek 2014. Do tada su nam drugi vinari zavidjeli što nismo morali prodati svoje vino – napravili smo ga za sebe i svoje prijatelje, u manjim količinama, jednostavno zato što smo zaista uživali. Još uvijek nismo opterećeni nekim velikim očekivanjima: cilj nam je ostati mali i praviti vina za Boku Kotorsku, obalu i samo malo za naše prijatelje u Beogradu, ukupno ne više od 20.000 boca. Naša vina karakterizira lagan i prozračan, ljetni stil. To vrijedi za naš Chardonnay i ružu, ali čak i za naša crvena vina. Plan nam je napraviti jedno ozbiljno desertno vino od lokalne sorte Žižak. Prepoznajemo da je boravak u vinogradu i općenito vinarstvo velika privilegija. Ali prvenstveno želimo oživjeti naš lokalitet, sačuvati ga, obnoviti. Nedavno smo zasadili vinograde na samostanskim terenima jer želimo napraviti vino za manastir Savina. Vinarstvom želimo dati veći značaj našem boravku na ovom, na mnogo načina, posebnom mjestu.

Scroll to Top