NajboljeKompanije.com

info@najboljekompanije.com

Vinarija Vinska kuća Minića
Home » Adresar Najboljih Kompanija  »  Vinarije  »  Vinarija Vinska kuća Minića
Vinarija Vinska kuća Minića

Vinogradi ove vinarije se nalaze u mjestu Tržac. U standardnoj ponudi vinarija ima sledeća vina: Tamnjanika “Stota suza”, Tamnjanika “Stota suza”, Tamnjanika kasna berba, Tamnjanika barrique, Dorotej prokupac, Dorotej Pinot Noir, Slatka suza, Lili.

Vinska kuća Minića nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju, koja je u poratnim godinama nakratko prekinuta zbog poznatih događaja koji su se tada odigrali. Dvadesetih godina prošlog veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom “Velika Župa” uspešno su radile u više gradova tadašnje Kraljevine.

“Ovo je druga evropska Šampanja!” izjavio je ushićeno francuski konzul Deko 1904. godine, videvši blago zatalasane župske kose pod vinogradima, prilikom svoje posete Župi. Vinogradarstvo u Župi datira još iz davnih dana kada su Župom vladali Kelti, poznati vinogradari i vinopije.

Kasnije, 29. godine p.n.e. pod vođstvom Gaja Oktavijana Avgusta, Župom su zagospodarili Rimljani, koji su tu opstali nekoliko vekova zahvaljujući baš župskom vinu, jer oni nisu opstajali tamo gde vina nije bilo.

Svoje vinograde u Župi imali su kroz čitav srednji vek i naša tri najslavnija manastira: Hilandar, Studenica i Žiča. Slavni srpski knez Lazar imao je svoje vinograde i podrume u Župi. On je 2. marta 1382. godine dao dozvolu monahu Doroteju i njegovom sinu Danilu da grade manastir Drenču, darujući mu velika imanja u Župi. Selo Tržac, metoh manastira Drenče u kome se gaje najbolja župska vina, dobilo je ime po tržnici na kojoj se vekovima trgovalo najboljim vinima sa manastirskog imanja.

Vinarija Vam je dostupna na email adresi: info@vinskakucaminica.com ili stupite u kontakt sa njima pozivom na broj: +381 37 751 612.

Ostanite u toku sa novitetima ove vinarije putem društvenih mreža i web sajta: https://www.facebook.com/stotasuza/, https://www.vinskakucaminica.com/.

Scroll to Top