Dizajneri osmišljavaju, izrađuju i uređuju čovekovu okolinu, kako bi predmeti u njoj bili što funkcionalniji i lepši. Oni su zaslužni za izgled vozova, automobila, kompjutera, nameštaja, različitih ambalaža, knjiga, časopisa, plakata, odeće. Prema onome što oblikuju, uslovno ih možemo podeliti na industrijske dizajnere, dizajnere nameštaja, dizajnere enterijera, dizajnere keramike i stakla, grafičke dizajnere, scenske dizajnere, modne dizajnere i dizajnere tekstila. Ipak, njihova delatnost se često prepliće i retko se bave samo jednom granom dizajna.
Ipak, iako se poslovi i znanja dizajnera razlikuju prema području na kojem rade, niz delatnosti je zajednički za sve. Da bi dizajnirali neki proizvod, oni najpre moraju da znaju potrebe svojih klijenata i potencijalnih korisnika. Kod nas dizajneri gotovo uvek rade po dogovoru s klijentom koji unapred određuje kakav bi proizvod želeo (npr. ukoliko je reč o grafičkom dizajnu reklamnog plakata, on određuje tekst i veličinu plakata). Potom dizajneri biraju način izrade proizvoda koji će omogućiti da proizvod bude funkcionalan, jednostavan za upotrebu i održavanje, otporan na uništavanje, siguran za upotrebu i ne preskup. Tada često sarađuju s inženjerima i drugim stručnjacima koji im mogu pomoći pri određivanju tehničkih karakteristika proizvoda (npr. prilikom dizajniranja brodske pumpe za vodu dizajneri moraju znati sve principe funkcionisanja pumpe i načine upotrebe). Tek sada dizajneri osmišljavaju konačan izgled proizvoda. Često se oslanjaju na poznate trendove u dizajnu sličnih proizvoda, no uvek se trude da slede sopstveni stil. Proizvod dizajniraju prema željama i očekivanjima klijenta, prema tehničkim uputstvima različitih stručnjaka, prema ustaljenim modnim trendovima i prema ličnom ukusu. Završnu verziju proizvoda, tačnije – njegov model, tada kompjuterski, videoanimacijama ili crtežom prikazuju klijentima i u dogovoru s njima eventualno ga prepravljaju.
U radu se često služe kompjuterima koji olakšavaju izradu nacrta i omogućavaju jednostavan prikaz modela. Dizajneri enterijera kompjuterskim animacijama i novim 3D tehnikama uređuju prostore, industrijski proveravaju kvalitet proizvoda, grafički oblikuju logotipe kompanija pomoću računara. Danas je rad dizajnera neodvojiv od rada na računarima, a time važnost crtanja postupno dolazi sve manje do izražaja.

By NajboljeKompanije

Najbolje Kompanije - Poslovni Adresar www.NajboljeKompanije.com