Ko je SMM menadžer i čime se bavi?

Social Media Marketing je skraćenica za “marketing na društvenim mrežama”. Jednostavnim riječima, SMM menadžer je stručnjak koji promovira poslovanje na društvenim mrežama i komunicira s ciljnom publikom. Održava stranice na Instagramu , Vkontakteu, Facebooku, TikToku i drugim medijskim platformama, privlači potencijalne kupce i stimuliše prodaju.

Glavni zadaci SMM stručnjaka su:

 • Registracija, dizajn i administracija naloga na društvenim mrežama.
 • Kreiranje tekstualnog i vizuelnog sadržaja ili postavljanje tehničkih specifikacija i traženje slobodnih izvođača.
 • Korištenje plaćenih i besplatnih promotivnih alata.
 • Provođenje promocija, takmičenja ili nagradnih igara.
 • Povećanje lojalnosti i svijesti o brendu, stvaranje pozitivnog imidža kompanije

Koje su odgovornosti

SMM menadžer je specijalista koji mora imati znanja i vještine iz različitih oblasti:

 • Karakteristike najpopularnijih društvenih mreža – Instagram, TikTok, Facebook, Vkontakte itd.
 • Osnove marketinga – analiza tržišta, klijenata, konkurenata, izrada SMM strategije i plan sadržaja.
 • Copywriting – pisanje prodajnih, korisnih, zabavnih postova i reklamnih tekstova.
 • Rad u grafičkim uređivačima, na primjer, Photoshop ili Canva za obradu fotografija, pripremu infografika, kolaža itd.
 • Korištenje video editora za kreiranje promotivnih videa i priča.
 • Alati za oglašavanje – targetiranje , retargeting, saradnja sa blogerima, javno oglašavanje i viralni marketing.
 • Upravljanje zajednicom – recenzije, odgovaranje na poruke i suočavanje s negativnostima.
 • Analitika web prometa , konverzije, pokrivenost publikacija i optimizacija budžeta.
 • Sposobnost rada u online servisima – parserima, auto-posting stranicama itd

Koje vrste SMM ljudi postoje?

Gore smo već govorili o glavnim zadacima i odgovornostima menadžera društvenih medija. Ali u SMM-u se može razlikovati nekoliko povezanih, užih područja:

 • SMM marketer je odgovoran za strategiju: analizira konkurenciju, proučava interese pretplatnika, pravi portret ciljne publike, procjenjuje kanale prometa i odabire najefikasnije, pravi plan aktivnosti i priprema procjene. Obično ne kreira sadržaj sam: tekstove pišu autori tekstova, fotografije i video zapise za publikacije pišu dizajneri .
 • Administrator društvenih medija – objavljuje sadržaj, čita komentare ispod objava i poruka na vašem ličnom nalogu, odgovara na njih, čisti vaš nalog od neželjene pošte i hejtera, pregovara sa blogerima, influencerima i javnim sajtovima o reklamiranju. Odnosno, rješava svakodnevne probleme u vezi promocije stranice, a ne strateške.
 • Targetolog – bavi se samo plaćenim oglašavanjem: postavlja ciljanje i ponovno ciljanje za određenu publiku, određuje cijenu akcije (klikovi, prijelazi, kupovine itd.). Radi u reklamnim uredima, osmišljava kreativce, sastavlja oglase, procjenjuje učinkovitost kampanje i izračunava budžet.
 • Story maker je novi smjer koji obećava. Prema statistikama, oko 70% korisnika Instagrama prvo pogleda Stories, a zatim feed. Story maker snima kratke video zapise od 15 sekundi, koristi ih da privuče pretplatnike i poveća njihov doseg.

Mjesto rada

SMM menadžer može raditi u bilo kojoj kompaniji koja koristi društvene mreže: online trgovinama , online uslugama, industriji ljepote, uslužnom sektoru, medicini, industrijskim preduzećima, pa čak i vladinim agencijama.

SMM specijalista ima izbor između nekoliko oblika zaposlenja:

 • U kancelariji puno radno vrijeme. Korporativni menadžer društvenih medija promoviše 3-4 naloga na društvenim mrežama, kreira zanimljiv i prodajni sadržaj, priča o proizvodima ili uslugama, objavljuje novosti kompanije, komunicira s pretplatnicima i postavlja targetiranje.
 • U digitalnom studiju ili reklamnoj agenciji. U ovom slučaju, SMM stručnjak može obavljati jednokratne poslove za klijente, na primjer, pokretanje ciljanog oglašavanja ili reviziju računa, ili pružati cijeli niz usluga redovnim velikim kupcima.
 • Samostalni rad sa SMM. Možete tražiti male narudžbe na burzama slobodnih zanimanja ili promovirati svoje usluge putem društvenih mreža.

Da li su SMM menadžeri traženi?

Posao se aktivno kreće online, a društvene mreže postaju punopravne platforme za trgovanje. Mnoge kompanije već ulažu novac ne u web stranice i oglašavanje na pretraživačima, već u razvoj naloga na Instagramu, VKontakteu i TikToku. Kozmetički saloni, informatičke kompanije, treneri, psiholozi i drugi stručnjaci koji zarađuju na online kursevima trebaju usluge SMM menadžera.

Istraživanje portala HeadHunter pokazalo je da je u posljednje 3 godine potražnja za SMM stručnjacima porasla 3,5 puta, a broj slobodnih radnih mjesta stalno raste u svakom kvartalu.

Trenutno je HeadHunter objavio više od 2.250 ponuda za početnike i iskusne SMM profesionalce, uključujući oko 350 bez zahtjeva za iskustvom i oko 400 s mogućnošću rada na daljinu. Najveća potražnja je u Moskvi, Sankt Peterburgu, Krasnodaru i Kazanju. SMM menadžeri su potrebni i ruskim i stranim kompanijama.

Prednosti i mane profesije

Analizirali smo karakteristike profesije SMM specijalista, pronašli glavne prednosti i nedostatke u njihovom radu i sastavili zbirnu tabelu.

prosMinusi
Mogućnost savladavanja profesije za nekoliko mjeseciVisok nivo konkurencije, posebno među pridošlicama
Zanimljiv, maštovit i kreativan radFinansijski plafon u struci, niska primanja na početku karijere
Možete odabrati bilo koje uslove – rad u kadru, slobodnjak, na daljinu i po fleksibilnom rasporeduČesto ne postoji jasan opis posla, mnoge odgovornosti koje nisu vezane za SMM
Može biti glavni posao i mali honorarni posaoDolazi do nesporazuma sa klijentima u toku rada, poteškoća u dogovaranju tehničkih specifikacija
Velika potražnja za stručnjacima sa iskustvom i portfoliomRizici kada radite kao freelancer, da kupac neće platiti