Ko je uređivač teksta i čime se bavi?

Urednik je ključna karika u procesu pisanja knjige, časopisa, novina ili televizijskog programa. Sve što radi uglavnom se tiče tekstova: upravo je ovaj stručnjak zaslužan za njihov kvalitet i sadržaj.

Za razliku od lektora, koji otklanja pravopisne, interpunkcijske i stilske greške, urednik usklađuje tekstove sa uređivačkom politikom izdavačke kuće i vrši književnu obradu. Osim toga, ako odaberete ovu profesiju, birat ćete teme za publikacije, pisati planove sadržaja i izraditi tehničke specifikacije za buduće članke.

Urednik je i snažan menadžer, sposoban da koordinira rad grupe zaposlenih u izdavačkoj kući. Njegovi zadaci uključuju kombinovanje napora autora ili novinara sa ilustratorima , lektorima i dizajnerima preloma .

Koje su odgovornosti

Spisak odgovornosti urednika varira u zavisnosti od mesta rada. Neke kompanije zahtijevaju tehničko znanje, dok druge cijene kreativnost.

Općenito, urednik bi trebao biti u mogućnosti da:

 • izraditi plan rada;
 • pronađite aktuelne vijesti i provjerite ih;
 • uređivati ​​tekstualni materijal, analizirati ga i uskladiti sa izdavačkim standardima;
 • snalaziti se u tehničkim karakteristikama izdavanja knjiga, novina, časopisa;
 • komunicirati s autorima i pomoći im da stave naglasak;
 • organizovati koordiniran rad svih učesnika odgovornih za izradu teksta

Vrste urednika

Postoje različiti urednici, hajde da ukratko govorimo o njih osam:

 • Glavni i odgovorni urednik je lice koje vodi redakciju. Odgovoran za popunjavanje poverene mu izdavačke kuće. Njegove odgovornosti također uključuju razvoj uređivačke politike i upravljanje osobljem.
 • Glavni urednik je desna ruka glavnog urednika. Nadzire jednu ili više oblasti poslovanja kompanije, prenosi autorima ciljeve i zadatke menadžmenta, distribuira teme, učestvuje u traženju stručnjaka, a takođe priprema izveštaje o obavljenom radu za glavnog urednika.
 • Umetnički urednik razvija dizajn publikacije i bira ilustracije u skladu sa zakonom o autorskim pravima. Procjena sastava gotove trake ili namaza leži na njegovim ramenima. Prilikom utvrđivanja nedostataka priprema uputstva za zaposlene u štampariji.
 • Za objavljivanje materijala odgovoran je urednik produkcije . Analizira tekstove primljene od novinara i provjerava tačnost informacija. Takođe bira saopštenja za štampu koja odgovaraju formatu publikacije ili temi sekcije.
 • Tehnički urednik je stručnjak koji obrađuje materijal na način da postane čitljiv i ugodan za čitanje. Prati kvalitet štampe i uveza.
 • Marketing urednik razumije koji će tekst donijeti promet, a koji ne. Njegove odgovornosti uključuju implementaciju reklamnih koncepata i strategija kroz tekstualni sadržaj. Glavna stvar u njegovom radu je da svoje ideje prenese copywriterima , koji će je naknadno upakovati u tekst.
 • Urednik knjige kontroliše proces izdavanja knjige u svim fazama. Čita i bira djela pisaca, razgovara s njima kako se kvalitet može poboljšati.
 • Književni urednik ispravlja stilske, semantičke i činjenične greške. Procjenjuje ekspresivnost govora, brisanje tekstova od šablonskih fraza, dopunskih riječi i neprikladnih izraza.

Mjesto rada

Pronaći posao urednika nije teško. Možete odabrati mjesto za aktivnost na osnovu vlastitih preferencija. Glavna stvar je odlučiti šta više privlači: radio programi, televizija ili novine i časopisi? Nakon što ste odabrali, možete sigurno ići u izdavačke kuće, radio stanice ili TV kanale. Danas je uloga urednika popularna i među vlasnicima web stranica.

Na primjer, trenutno su potrebni stručnjaci u poznatim kompanijama kao što su Tochka Bank, RBC, Aviasales i Texterra.

Da li su urednici traženi?

Potražnja za uredničkim zanimanjem može se ocijeniti brojem slobodnih radnih mjesta na stranicama za traženje posla. Samo na hh objavljeno je više od 1000 oglasa. Najviše specijalista je potrebno u Moskvi, Sankt Peterburgu, Krasnodaru, Kazanju i Rostovu.

Da biste dobili mjesto urednika, nije vam potrebno impresivno radno iskustvo: 1-3 godine radnog iskustva bit će dovoljno za prijem u izdavačku kuću.

O izgledima za karijeru

Uz postojeće liderske kvalitete, možete prerasti u profesiju urednika produkcije ili glavnog urednika publikacije. Budućnost specijaliste može biti povezana i sa otvaranjem sopstvenog biznisa .

Na primjer, nakon nekoliko godina rada u medijima, steći ćete dovoljno iskustva za stvaranje izdavačke kuće. Njegov opseg može biti ograničen na regionalne vijesti ili određenu temu.

Prednosti i mane profesije

Urednička profesija, kao i svaka druga, ima svoje prednosti i nedostatke. Sakupili smo ih u tabeli:

prosMinusi
kreativna priroda poslavisoka napetost
potražnjamnogo odgovornosti
mogućnost rada na daljinunepravilan raspored rada
stalni samorazvojkonkurencija
pristojne platesedeći rad za računarom
izgledi za karijerunaprezanja očiju