Ko je scenarista i čime se bavi?

Scenarista je autor scenarija ili zapleta koji se koristi u filmovima, televizijskim emisijama, crtanim filmovima, pozorišnim predstavama, reklamama i drugim djelima i događajima.

Ovaj stručnjak promišlja radnju prema ideji, dijeli je na scene i sastavlja dijaloge. Takođe opisuje glavne likove i događaje.

Uprkos sličnostima, ovo djelo se veoma razlikuje od običnog pisanja. Scenarista mora razumjeti dramu i kinematografiju i napraviti promjene prema željama reditelja i glumaca. Zaplet koji sastavlja ne samo da bi trebao biti zanimljiv, već i u potpunosti odražavati njegove planove. A u opisima događaja nije bitna ljepota stila, već sposobnost da se dosljedno i detaljno opiše ono što se dešava.

Malo istorije

Scenarizam, kao poseban pravac, pojavio se početkom dvadesetog veka. Tome je doprinio razvoj filmske industrije. Filmski stvaraoci su sve više težili snimanju filmova prema knjigama. Međutim, to nije bilo lako učiniti.

Postoje momenti u literaturi koje je teško prenijeti na film. Na primjer, autorova razmišljanja traju nekoliko stranica. Glumcima su bila potrebna i preciznija uputstva za svoje postupke.

I ako su sami pisci i novinari u početku preuzeli na sebe prilagođavanje djela , onda su se do 1930-ih pojavili stručnjaci za pisanje scenarija za kino.

Danas je pisanje scenarija neophodan dio filmske produkcije, pozorišta i mnogih drugih oblasti. To čini profesiju scenariste traženom i perspektivnom, kao i dobro plaćenom

Koje su odgovornosti

Profesija „scenarista“ je višestruka i zahtijeva ne samo sposobnost lijepog i kompetentnog kreiranja teksta, već i kreativan, eruditan i disciplinovan. Ove kvalitete pomažu stručnjaku da efikasno radi svoj posao – piše scenarije i kreira koncepte za film ili emisiju.

I da bi ispunio svoje dužnosti, scenarista mora razumjeti sljedeća područja:

  • Dramaturgija je neophodna za pravilnu konstrukciju radnje.
  • Psihologija je potrebna kako za stvaranje dubokih i realističnih likova, tako i za predviđanje kakve će reakcije određeni trenutak izazvati kod gledatelja.
  • Priča. Scenaristi su često uključeni u kreiranje istorijskih filmova i programa. Za uspješno kreiranje takvog filma nije dovoljno poznavati hronologiju događaja. Morate razumjeti kako su ljudi tog doba govorili, šta su nosili i o čemu su razmišljali.
  • Pisanje skripti u raznim formatima. Scenaristi stvaraju zaplete ne samo za filmove i TV serije, već i za reklame, crtane filmove, emisije, pa čak i pišu scenarije za zabave i vjenčanja. Svaki format ima svoje zahtjev

Mjesto rada

Već smo spomenuli na kojim projektima scenaristi rade. Sada da vam predstavimo listu mjesta na kojima obavljaju svoje aktivnosti:

  • Snimanje filmova.
  • Televizija.
  • Reklamne agencije.
  • Pozorište.
  • Industrija kompjuterskih igara.

Možete raditi i kao zaposleni i kao freelancer, ispunjavajući narudžbe iz raznih oblasti.

Da li su scenaristi traženi?

Prema HeadHunter-u, oko 100 kompanija trenutno ima potrebu za scenaristima. Trećina njih je spremna da prihvati kandidate bez radnog iskustva, gotovo polovina poslodavaca traži specijaliste sa 1 do 3 godine iskustva, a samo oko 20% traži scenariste sa 3 godine iskustva. Štaviše, polovina slobodnih radnih mjesta su ponude za rad na daljinu.

Na osnovu ovih podataka može se tvrditi da slobodnih radnih mjesta za zanimanje scenarista ne nedostaje. Možete naći posao i bez iskustva. Najveći broj slobodnih radnih mjesta je u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju, Novosibirsku i Voronježu.

Prednosti i mane profesije

Profesija scenariste ima svojih prednosti i mana. Radi praktičnosti, sakupili smo ih u tabeli:

prosMinusi
Velika potražnja za profesionalcima.Realizacija kreativnog potencijala.Mogućnost rada na daljinu.Učešće u zanimljivim projektima.Nepravilan raspored.Neće svaki posao koji radite biti tražen.Obično scenaristi nisu toliko poznati kao glumci ili reditelji.